Wie is er de werkgever van een uitzendkracht: de opdrachtgever of het uitzendbureau?

Wie is eigenlijk de werkgever van een uitzendkracht? Wij geven je duidelijkheid.

Wanneer er personeel wordt geregeld via een uitzendbureau, zijn er drie partijen aanwezig: de uitzendkracht, de opdrachtgever (het bedrijf waar de uitzendkracht gaat werken) en het uitzendbureau. Maar wie is nou eigenlijk de werkgever van de uitzendkracht? Is dat de opdrachtgever of het uitzendbureau? In dit blog geven we hier meer duidelijkheid over.

 

De uitzendkracht

Voor de uitzendkracht is het belangrijk om dit duidelijk te hebben, want je wilt weten bij wie je terecht kunt wanneer je bijvoorbeeld personeelszaken wilt regelen.

Als uitzendkracht is het uitzendbureau je werkgever. Het is dus van belang dat je hiernaartoe gaat bij eventuele problemen of vragen. Zij regelen ook alles wat betreft jouw loon en andere personeelszaken. Ook wanneer je al langere tijd wordt uitgezonden naar een bepaalde opdrachtgever, liggen deze zaken nog steeds bij jouw uitzendbureau.

Echter heb je je als uitzendkracht wel te houden aan de instructies en huisregels van de opdrachtgever. Het is natuurlijk de bedoeling dat dit allemaal wordt opgevolgd.

 

De opdrachtgever

Het voordeel van het inhuren van een uitzendkracht is dat jij niet de werkgever bent. Hiermee heb je als opdrachtgever dus geen verantwoordelijkheid over personeelszaken van de uitzendkracht. Twee voordelen die dit met zich meebrengt zijn:

 

  • Het uitzendbureau doet de werving en selectie van het personeel en regelen alle administratie;
  • Je betaalt één bedrag, hiermee worden alle personeelskosten afgedekt.

Het uitzendbureau is ook verantwoordelijk voor alle toeslagen, loonheffingen en overige vergoedingen. Daarnaast moet ook het uitzendbureau loon doorbetalen bij ziekte, dit hoef jij als opdrachtgever niet te doen. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijk gewerkte uren van de uitzendkracht.
De uitzendkracht voert het werk uit aan de hand van de instructies en de verantwoording van de opdrachtgever. Ook de huisregels die er zijn binnen een bedrijf, dienen opgevolgd te worden door de uitzendkracht.

 

Wil je meer blogs lezen?